Jeugdschaatsen

Historie:
In het seizoen 1977/1978 organiseerde IJsclub Ursem voor de eerste keer jeugdschaatsen. Omdat er zoveel vaarten en sloten waren in en rondom Ursem, vond de ijsclub dit wel een must. Het doel hiervan was om kinderen van 6 t/m 12 jaar de kunst van het schaatsen bij te brengen.
Het eerste jaar bestond de groep uit 20 kinderen. De schaatslessen werden gegeven op kunstijsbaan De Meent in Alkmaar. De belangstelling was groot en zo gingen we in 1986 al met 60 kinderen. In de loop van de jaren groeide dit aantal nog steeds, en de top werd bereikt in de jaren negentig, toen we met 110 kinderen naar De Meent gingen.
Maar door het uitblijven van natuurijs was de belangstelling tanende, en het aantal kinderen dat wilde schaatsen, nam af. Dit bleek landelijk zo te zijn, dus we maakten ons daar geen ernstige zorgen over.
Inmiddels gaan we nu met ruim 90 kinderen te jeugdschaatsen en we gaan sinds een paar jaar naar kunstijsbaan De Westfries in Hoorn.

Materiaal en kleding:
Op stompe schaatsen kunnen kinderen niet leren schaatsen. Dus zorg ervoor dat ze scherp zijn, laat ze het liefst elk jaar slijpen. Voor het aanleren van de juiste schaatshouding en –techniek raden wij af om meteen op noren of kunstschaatsen te komen. Het staat natuurlijk wel stoer, maar op houten schaatsen of de zgn. Zandstra Easygliders leren ze het nog steeds het best.
Zorg dat uw kind goed gekleed naar de ijsbaan gaat, maar overdrijf het niet. Twee dikke truien en een winterjas is teveel van het goede!
Handschoenen zijn verplicht, en een ijsmuts van de club ook. Deze kunt u meteen bestellen, als u uw kind opgeeft voor het jeugdschaatsen.

IJsbaan:
Sinds enige jaren gaan we naar De Westfries in Hoorn. Het adres van de ijsbaan is Westfriese Parkweg 5. 1625 MA Hoorn.
Kijk voor informatie op www.optisport.nl/ijsbaandewestfries
De gemeente Hoorn heeft helaas wel betaald parkeren ingevoerd bij de baan. De kosten hiervan zijn € 1,20 per keer/per dag.

Data en tijden:
We schaatsen altijd een half seizoen, dit wil zeggen, dat we in de tweede helft van december beginnen en weer stoppen in de eerste helft van maart. Meestal zijn er zo’n 10 à 11 lessen, dit is afhankelijk van de verplichtingen van de ijsbaan,  inzake nationale of internationale wedstrijden.
We schaatsen op zaterdagochtend van 8.55 tot 9.55 uur.

Vervoer:
Alle jeugdschaatsertjes worden ingedeeld in een auto. In elke auto worden vier kinderen vervoerd. Dat betekent dus, dat u niet alle weken hoeft te rijden. De indeling van de auto’s en de data dat u aan de beurt bent om te rijden, krijgt u van de jeugdschaatscoördinator.

Diploma:
Na afloop van de lessen krijgt elk kind, afhankelijk van de behaalde vaardigheden, een schaatsvaardigheidsdiploma. De diploma wordt altijd uitgereikt op de laatste schaatsdag van het seizoen. Ze worden dan ’s middags verwacht in ons ‘clubhuis’ café Halfweg.
De precieze datum en tijd staat in de informatie, die u vooraf krijgt van de jeugdschaatscoördinator.

Natuurijs:
Wij hebben een landijsbaan in Rustenburg, aan de Rustenburgerdijk. Als het ijs sterk genoeg is, gaan we met de kinderen daar schaatsen. U krijgt daarvan uiteraard tijdig bericht.

Inschrijven
Wilt u uw kind opgeven voor het jeugdschaatsen? Klik dan op inschrijven.